Een kookboek uit je eigen buurt
We hebben met bewoners uit onze buurt, De Hazenkamp in Nijmegen, nagedacht over hoe we door onze voeding een kleinere footprint kunnen realiseren. Welke keuzes maak je in je voedsel, welke producten zijn slecht voor het klimaat en waarom.
Iedereen die meedeed kreeg een bordje in de tuin met de tekst ‘Ik doe mee’, om daarmee andere mensen te inspireren ook aan te haken bij dit project. We werden als bewoners ondersteund door Bureau Lentekracht en de gemeente Nijmegen als onderdeel van het project “Mijn Groene Wijk”.
We hebben gesproken over vleesconsumptie versus plantaardig voedsel en over de impact van ‘vloeibaar vlees’ (zuivel). Maar ook het bedenken van recepten met ingrediënten van overgebleven restjes leverde nieuwe inzichten op. Iedereen ging met de informatie aan de slag en maakte zijn eigen keuzes in voedselduurzaamheid.
Het project resulteerde in een gezamenlijke maaltijd én een kookboek waar ik vorm aan mocht geven en waaraan veel mensen hebben bijgedragen met recepten én recensies. We hebben de recepten omgerekend naar directe CO2-uitstoot. Omdat de ‘grammen CO2’ nogal abstract zijn hebben we ze vertaald naar autokilometers. Het totaalresultaat: een leuk kookboek én een leerzaam proces, waardoor de deelnemers nu nét even vaker nadenken over de dagelijkse keuzes in de supermarkt.